Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Δύο χρόνια ‘Ενωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.) -Για μια Νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο
Νεκτάριος Καλαντζής*

Η ανάγκη για αλλαγές, τόσο ως προς τη λειτουργία, όσο και ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια, επέβαλε τη δημιουργία πριν δύο χρόνια της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (Ε.Ν.Α.), που αποτελείται από αιρετά μέλη Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων από όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της Χώρας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει και να ξεφύγει από το υφιστάμενο αυτοδιοικητικό μοντέλο, που αφορά περισσότερο το παρελθόν παρά το μέλλον. Στην Ε.Ν.Α. συμμετέχουν νέοι άνθρωποι και σε ηλικία και σε ότι αφορά το χρόνο της παρουσίας τους στα κοινά.  Είναι μορφωμένοι, γνωστοί στις τοπικές τους κοινωνίες, με επαγγελματική καταξίωση ο καθένας στο χώρο που κινείται εργασιακά και δεν βλέπουν τη συμμετοχή στα κοινά ως επάγγελμα, αλλά ως προσφορά και αγάπη για τις τοπικές τους κοινωνίες.
Σκοπός της Ε.Ν.Α. ήταν και είναι να παρεμβαίνει σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο τη χώρα μας, όσο και τις κατά τόπους περιοχές, να προτείνει λύσεις, να προβάλει και να αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε τοπικής κοινωνίας, προκειμένου η κάθε πόλη να μπορεί μέσα από την εξωστρέφεια, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών της.
Η  Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών (Ε.Ν.Α.) Ελλάδος, εδώ και δύο χρόνια παρενέβη ανα την Ελλάδα για την Τοπική Ανάπτυξη με εκδηλώσεις,που κατακλύστηκαν από κόσμο όπου και να πήγε, μιας και ο στόχος ήταν και παραμένει η τοπική ανάπτυξη, η αποκέντρωση, η αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών κοινωνιών, με άξονες την εκπαίδευση, τα πανεπιστήμια, τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, την ενέργεια, το θεματικότουρισμό, τις σύγχρονες τεχνολογίες, τη ναυτιλία, τις μεταφορές, τα λιμάνια, τα πολιτισμικά μας αγαθά και την εξωστρέφεια.
Με παρουσία όπως στην Καλαμάτα με το ΤΕΙ Τοπ. Αυτοδιοίκησης για τα ΕΣΠΑ, που υπογράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΕΝΑ και του ΤΕΙ Τοπ. Αυτοδιοίκησης, στα Ιωάννινα για τους Ηπειρώτες Ευεργέτες που βοήθησαν τη χώρα και το παράδειγμά τους είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, στη Θεσσαλονίκη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους Γενικούς Γραμματείς των Δήμων και των Περιφερειών που η ΕΝΑ και η Ένωση Γενικών Γραμματέων υπέγραψαν κοινό κείμενο συνεργασίας και σύσφιγξης στενών σχέσεων , καθώς και στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βελλίδειο, με ομιλία του Προέδρου της ΕΝΑ και βράβευση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, όπου και οι δύο έγιναν επίτιμα μέλη της ΕΝΑ. 
Με παρουσία στις Βρυξέλλες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων, στην Αθήνα για την επιχειρηματικότητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Ξάνθη για τον Καπνό και τη σημασία που είχε και έχει για την ευρύτερη οικονομία της περιοχής, στην Κομοτηνή για την ανάπτυξη της Θράκης, με το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως πύλη ανάπτυξης, τους ενεργειακούς αγωγούς και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
 Στην Κέρκυρα για τον Τουρισμό του Κινηματογράφου και την ανάγκη για προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα με παροχή κινήτρων, που θα εκτινάξει τον ελληνικό τουρισμό, στη Λέσβο για τον Θρησκευτικό Τουρισμό που θα αλλάξει το τουριστικό προϊόν στο Βόρειο Αιγαίο, στη Δυτική Μακεδονία για το περιβάλλον και την προστασία του και την ανάδειξη των Πρεσπών και των λιμνών της περιοχής, στη Ρόδο για την Τουριστική Πολιτική και τις δυνατότητες που έχουν τα Δωδεκάνησα, στη Χαλκίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Νέο Καλλικράτη, κάνοντας επίτιμο μέλος της ΕΝΑ τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη, στο Μαραθώνα για τον Αθλητικό Τουρισμό και τις προοπτικές του στην Ανατολική Αττική, στη Μάνη για την Προστασία και την Ανάδειξη των Πύργων, καθώς και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων σε όλη την Ελλάδα, που οργανώνονταικαι σχεδιάζονται από νέους ανθρώπους, για να φτάσει η ΕΝΑ σε κάθε σημείο της Ελλάδος.
Με προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις και την ορθολογιστική οικονομική διαχείριση, που αποτελούν τη βάση για την ομαλή λειτουργία ενός σύγχρονου αυτοδιοικητικού οργανισμού, η διαφάνεια καθίσταται σημαντικότερη από ποτέ.
Επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί το αυτοδιοικητικό μοντέλο περασμένων ετών, που στήριζε την χρηματοδότηση του δήμου ή της περιφέρειας, καθαρά από το κεντρικό κράτος, με την ανάγκη να περάσουν οι ΟΤΑ σε ακόμη μεγαλύτερη διεκδίκηση πόρων από ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως το ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία έργων υποδομής σε κάθε πόλη και νησί, χωρίς να χρειάζονται τα χρήματα για μια πλατεία ή μια ανάπλαση μιας γειτονιάς, να δαπανώνται από τα χρήματα των δημοτών ή από τα δημοτικά τέλη.
Ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος θα πρέπει να διαθέτει χαρακτηριστικά manager με σκοπό να βάζει στόχους, να θέτει προτεραιότητες, να αντλεί πόρους από νέες πηγές χρηματοδότησης, να πληρώνει το προσωπικό στην ώρα του, να έχει τον πολίτη ικανοποιημένο, αλλά και συμμέτοχο στη λειτουργία της πόλης, να χρησιμοποιεί τη βοήθεια της τεχνολογίας, τόσο για μείωση κόστους, όσο και χρόνου και να προστατεύει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, με δωρεάν παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας κάθε είδους (κοινωνικά ιατρεία, παντοπωλεία, φαρμακεία κλπ).
Επίσης, η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να τίθεται σε προτεραιότητα και οι όποιες αποφάσεις των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων θα πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα αυτό το σκοπό.
Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν τοπικά στρατηγικά σχέδια για στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας με κίνητρα, που θα φέρει μακροχρόνια, έσοδα για το δήμο, αλλά και νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους.
Τα μέλη της Ε.Ν.Α. πιστεύουν σε έναν αναβαθμισμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα διεκδικεί ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος και θα τις συνδυάζει με ταυτόχρονη εισροή επιπλέον πόρων από αυτές. Νέες αρμοδιότητες και νέα έσοδα,  πρέπει να πάνε μαζί. Διεκδικητικός ο ρόλος της, αλλά και αναπτυξιακός για την επόμενη ημέρα, μακριά από σκοπιμότητες συμφερόντων. Η απαγκίστρωση από τα κόμματα και ο απογαλακτισμός της θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να περάσουν πιο ενωτικά στο αύριο.
Η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος έχει ήδη παρέμβει στον τύπο για σημαντικά ζητήματα και έχει ως στόχο την κινητοποίηση νέων ανθρώπων, όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και από άποψη νέων ιδεών, για συμμετοχή στα κοινά και την αξιοποίησή τους σε κάθε δήμο ή περιφέρεια, με φρέσκες και καινοτόμες ιδέες για πιο έξυπνες και πράσινες πόλεις και θα μπορέσουν να φέρουν την ελπίδα και την προοπτική στις τοπικές κοινωνίες ότι κάτι καλύτερο γίνεται. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από νέα πρόσωπα και μόνο έτσι θα μπορέσει να έχει το σεβασμό και την εντολή των τοπικών κοινωνιών για να κάνει μεγάλες αλλαγές.
Το εγχείρημα να συντονιστούμε νέοι αιρετοί από κάθε γωνιά της χώρας, έγινε για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικό επίπεδο πριν δύο χρόνια, με την υπογραφή 32 ιδρυτικών μελών, αιρετών,  από όλη την Ελλάδα και βάσει αποτελεσμάτων κρίθηκε απόλυτα επιτυχές, μιας και οι κοινωνίες ανά την Ελλάδα φάνηκαν ότι επιθυμούν το νέο.
Με τα εκατοντάδες μέλη μας πλέον σε όλη την Ελλάδα, ευελπιστούμε η ΕΝΑ να αποτελέσει την πυξίδα και το έναυσμα για μελλοντικές αλλαγές, τόσο σε πρόσωπα, όσο και σε  νοοτροπίες, κάτι που στην παρούσα στιγμή έχει ανάγκη η χώρα μας, για να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.


*Ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Παλλήνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...