Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Στις 12 Αυγούστου 2017 τα «Καφαντάρεια» - Μια ξεχωριστή πολιτιστική εκδήλωση του Δήμου Αγράφων αφιερωμένη στον Μεγάλο Πολιτικό και Πρωθυπουργό της Ελλάδος Γεώργιο Καφαντάρη

Ξεχωριστή αναμένεται και φέτος η καθιερωμένη πολιτιστική εκδήλωση στην Ανατολική Φραγκίστα προς τιμήν του  ιστορικού πολιτικού και Πρωθυπουργού Γεωργίου Καφαντάρη, που θα γίνει στις 12 Αυγούστου 2017. Ως γνωστόν η εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια στην πλατεία του χωριού και στο χώρο που βρίσκεται ο ανδριάντας του αείμνηστου Πρωθυπουργού. Ως είθισται το πρόγραμμα, ξεκινάει με επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες και ολοκληρώνεται με παραδοσιακή βραδιά στην πλατεία του χωριού. Περισσότερα γι΄ αυτή την τόσο σημαντική εκδήλωση, σε νέο μας ρεπορτάζ μετά και την επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Αγράφων.  
Γεώργιος Καφαντάρης (1873-1946)

Γεννήθηκε στην Αν. Φραγκίστα Ευρυτανίας, όπου έμαθε και τα πρώτα του γράμματα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Άσκησε τη δικηγορία στο Μεσολόγγι και στην Αθήνα. Από το 1902 ασχολήθηκε με την πολιτική και το 1905 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Ευρυτανίας. Το 1911 και το1915 επανεκλέχθηκε βουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων, ενώ το 1915 ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών και το 1919 ανέλαβε το Υπουργείο Γεωργίας οπότε και ψήφισε το νόμο περί αποκατάστασης ακτημόνων καλλιεργητών. Επί κυβέρνησης Βενιζέλου ανέλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης σχημάτισε δική του και στις 6-2-1924 γίνεται πρωθυπουργός του Ελληνικού Κράτους, αλλά παραιτήθηκε στις 12-3-1924 λόγω διαφωνίας του με τον Βενιζέλο για το πολιτειακό ζήτημα, ιδρύοντας το κόμμα των Προοδευτικών. Εξορίστηκε επί δικτατορίας Πάγκαλου. Με τη νέα κυβέρνηση Αλ. Ζαΐμη ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών, πετυχαίνοντας να σταθεροποιήσει τη δραχμή. Το 1936 επανεκλέχθηκε βουλευτής, ενώ εξορίστηκε ξανά επί δικτατορίας Μεταξά. Την περίοδο της Κατοχής παρέμεινε στην Αθήνα, ενώ επανέρχεται στην πολιτική μετά την απελευθέρωση αναλαμβάνοντας την αντιπροεδρία της κυβερνήσεως Θ. Σοφούλη. Απεβίωσε στις 29 Αυγούστου 1946 στο σπίτι του στη Φιλοθέη. Ο Γ. Καφαντάρης, εκτός από την πολιτική και τα οικονομικά ασχολήθηκε και με τη δημοσιογραφία, ενώ με την πορεία του κάνει περήφανους μέχρι σήμερα όχι μόνο τους κατοίκους της γενέτειράς του αλλά και ολόκληρης της Ευρυτανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...