Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου ολοκλήρωσε το τριήμερο Σεμινάριο Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, που πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στο φυσικό και κοινοτικό περιβάλλον της Δομνίστας Ευρυτανίας,  από την Παρασκευή 12 Μάη 2017 έως και την Κυριακή 14 Μάη 2017.


  Στην εναρκτήρια εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο παλιό Σχολείο της Δομνίστας παραβρέθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος, ο αιδεσιμολογιότατος Πατήρ Ματθαίος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Δομνίστας κ. Νίκος Καρέτσος, ο τέως Δήμαρχος Δομνίστας κ. Ιωάννης  Σταμάτης, η Πρόεδρος του Φιλοπροόδου Συλλόγου Δομνίστας κα Ευαγγελία Νταλιάνη, τα αξιότιμα μέλη του εκπαιδευτικοί, μελετητές και συγγραφείς κύριοι Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και  Αθανάσιος  Σταμάτης, καθώς και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου «Ε4-Πανταβρέχει» κ. Νίκος Παπαδημητρίου, οι εκπαιδευτικοί του Σεμιναρίου και κάτοικοι του χωριού. 
  Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας περιλάμβανε τεχνικές της βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, εργαστήριο αξιοποίησης του Μουσείου Φωτογραφίας στην εκπαίδευση για την Αειφορία, καθώς και ιστορική και περιβαλλοντική διερμηνεία του οικισμού με την εθελοντική υποστήριξη των κυρίων Παπαδόπουλου Κωνσταντίνου και Σταμάτη Αθανασίου.
   Τη δεύτερη ημέρα  Σάββατο, η ομάδα μετακινήθηκε στο πεδίο του  Κρικελλοποτάμου, δίπλα στο νερόμυλο, όπου μετείχε σε δραστηριότητες εξερεύνησης, σε εργασίες ανίχνευσης βιοδεικτών του ποταμού, σε παιχνίδια εμπιστοσύνης και περάσματα ποταμού. Το απόγευμα ακολούθησαν δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε δασική διαδρομή, επίσκεψη και εργαστήριο παραδοσιακής γαστρονομίας στο νεοσύστατο Μουσείο Ιστορικής διερμηνείας στο ανακαινισμένο αρχοντικό Φαρμάκη.


Ανίχνευση βιοδεικτών στον Κρικελλοπόταμο.


  Την τελευταία μέρα Κυριακή, η ομάδα μετακινήθηκε στον υποαλπικό λειμώνα Ζηρέλια όπου εργάστηκε σε δράσεις διερεύνησης της άγριας πανίδας, αλλά και των ανθρώπινων ιχνών στη δασική έκταση της περιοχής που σε παλαιότερες δεκαετίες αξιοποιούνταν σε καλλιέργειες με αναβαθμίδες ακόμα και αλώνι!



Στον υποαλπικό λειμώνα( λίμνη) Ζηρέλια.
  Εκτίμηση όλων είναι πως μέσα από τις δραστηριότητες αυτές υπηρετήθηκαν οι στόχοι της οργανωτικής ομάδας του Κέντρου  που αποτυπώνονταν λιτά στον τίτλο του Σεμιναρίου «Φύσης και Ανθρώπου έργα: Δομνίστα Ευρυτανίας .
   Η εκπαιδευτική ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου εκφράζει τις ευχαριστίες της στους ανθρώπους της Δομνίστας που στήριξαν έμπρακτα την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν και να πραγματοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο αποκλειστικά στην ανεξερεύνητη και ιδιαίτερα γοητευτική περιοχή τους.

   Προσδοκία μας είναι να αποτελέσει στο μέλλον, τόσο η περιοχή της Δομνίστας όσο και άλλες ανεξερεύνητες περιοχές της Ευρυτανίας, πεδία φιλοξενίας περιβαλλοντικών δράσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...