Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Τα «Χριστούγεννα της Λαμπρινής» του Γιώργου Αθανασιά - Η Παρουσίαση του Βιβλίου στις 20/12 και στην Αθήνα

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00, θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Ευρυτάνα Συγγραφέα και Ερευνητή της παράδοσής μας, κ. Γιώργου Στ. Αθανασιά με τίτλο «Τα Χριστούγεννα της Λαμπρινής και άλλα διηγήματα». Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στον Εκδοτικό Οίκο Γαβριηλίδη (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι -Αθήνα).
Την παρουσίαση έχουν αναλάβει: ο Κλεομένης Κουτσούκης, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου –π. Διευθυντής Κέντρου Πολιτικών Ερευνών Παντείου Πανεπιστημίου – Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κέντρου Ευρυτανικών Σπουδών –Συγγραφέας), ο  Δημήτρης Ευαγγελοδήμος (Δημοσιογράφος) και η Σοφία Κοντογιάννη (Φιλόλογος).

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι η Ολυμπία Μωραΐτου (Φιλόλογος).
Πρόκειται για ένα βιβλίο, με τα διηγήματα: ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ, ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ, ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΔΑΚΡΥ, ΤΟΠΟΛΙΑΝΑ… ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ και ΤΟ ΛΑΦΙ. 
Στα τρία (03) πρώτα διηγήματα πρωταγωνιστούν άνθρωποι της άλλης καθημερινότητας. Πρωταγωνιστούν άνθρωποι παρακατιανοί, άνθρωποι της κακομοιριάς, άνθρωποι, που η ζωή τους έθεσε πίσω από την πλάτη των «ανθρώπων», άνθρωποι καταδιωγμένοι και σταλμένοι στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού, άνθρωποι «ανάξιοι λόγου». Εν ολίγοις, πρωταγωνιστούν άνθρωποι παιδιά, πλάσματα και φτιάγματα ενός κατώτερου… ενός ξεθεωμένου Θεού. Μαζί τους πρωταγωνιστούν και άνθρωποι, που ξέρουν να συνδράμουν, που ξέρουν να δίνουν κουράγιο, που ξέρουν να υφαίνουν ελπίδες, που δεν διστάζουν να χαμογελούν.
Το τέταρτο (4ο) διήγημα μας μεταφέρει στα μαύρα χρόνια της Γερμανικής κατοχής. Μας μεταφέρει στο χωριό Τοπόλιανα της τότε εποχής και μας περιγράφει τον τρόπο, που έζησαν εκείνα τα Χριστούγεννα οι κάτοικοι του χωριού αντάμα με τον Άρη Βελουχιώτη και τους συμπολεμιστές του. 

Το πέμπτο (5ο) και τελευταίο διήγημα είναι μία από τις περισσότερες εκδοχές ενός περιστατικού, που έμεινε ζωντανό χάρη στην τοπική λαϊκή παράδοση και μεταφέρει τον αναγνώστη του στα τέλη του 19ου ή στις αρχές του 20ου αιώνα, χωρίς να αποκλείεται και το νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...