Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Ο Καρπενησίου Γεώργιος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: Τι λέει για Πολιτεία-Εκκλησία, μοναστήρι Προυσού και σκληρούς της Ιεραρχίας. Μια σημαντική συνέντευξη με ξεχωριστό ενδιαφέρον


Από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Γραμματέας Συνοδικών Επιτροπών και ως Β’ Γραμματεύς στα ορεινά της Ευρυτανίας. Εκεί που σήμερα ο Ιεράρχης Γεώργιος δείχνει να βιώνει δημιουργικές ημέρες και να προσπαθεί να στήσει εξ αρχής πολλά πράγματα, από το μοναστήρι της Παναγίας Προυσιώτισσας που αυτή τη στιγμή ουσιαστικά είναι ακέφαλο μέχρι και σημαντικές εκκρεμότητες της μητροπόλεως του.

Όταν βρίσκει ελάχιστο χρόνο ο νέος δεσπότης κατεβαίνει στον λαό, μιλά μαζί του, στα καφενεία και στα στέκια των νέων και μοιράζεται μαζί τους προβληματισμούς και αιτήματα.
Στα βήματα του Ιησού, ο Καρπενησιώτης Αρχιερεύς.
Για τις ανάγκες της παρούσας συνέντευξης τον συνάντησα στο Επισκοπείο στο Καρπενήσι. Αφού μας καλωσόρισε, μας κέρασε ο ίδιος, τον γράφοντα και τον φωτογράφο. Από την πρώτες κουβέντες μας διαπίστωσα ότι τον απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα της Μονής του Προυσσού, γνωστή ως Παναγία Προυσιώτισσα.
»Αν εμείς είμαστε αυτοί του πρέπει να είμαστε, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ας κάνει ό,τι θέλει η πολιτεία. Αρκετά κράτησε αυτή η καραμέλα», τονίζει
Απαντά για το μείζον πρόβλημα της ελλείψεως Ιερέων από αρκετά χωριά της μητροπόλεως του και επικεντρώνεται στο καλοκαίρι που πιστοί μένουν αλλειτούργητοι, όπως υπογραμμίζει.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
-Σεβασμιώτατε, καταρχάς να σας ευχαριστήσω που η πρώτη διαδικτυακή συνέντευξη σας ως Ποιμενάρχης της ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ Καρπενησίου παραχωρείται στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ .
-Κοιτάξτε, δεν ήρθα σ’ έναν άγνωστο τόπο. Θα πω μόνο τούτο, υπηρέτησα ως εφημέριος στην ενορία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου, όπου ζούσαν περίπου 2.000 Ευρυτάνες. Αυτό πιστεύω λέει πολλά. Υπάρχουν τομείς με καλύτερη εικόνα απ’ ότι περίμενα, μα και άλλοι με χειρότερη, κι αυτό το θεωρώ πολύ φυσιολογικό.
– Καταρχήν πως βρήκατε την ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ, τόσο διοικητικά όσο και στη γενικότερη κατάστασή της
-Ας κάνουμε έναν απολογισμό του έργου σας το πρώτο επτάμηνο της Αρχιεροσύνης σας στην Ευρυτανία.
– Στο μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας πως είναι τα πράγματα σήμερα δεδομένου ότι είχαν δει το φως της δημοσιότητας δυσάρεστες καταστάσεις, αναφορικά με την τυπική και άτυπη διοίκηση του αλλά τις καταγγελίες για ατασθαλίες εκατομμυρίων ευρώ .
– Το μοναστήρι, όπως κάθε παρόμοιος ανθρώπινος οργανισμός, περνά περιόδους ακμής καί παρακμής. Αναντίρρητα έχει προσφέρει πολλά στο παρελθόν. Δυστυχώς όμως η λειψανδρία, γενικότερα της Ευρυτανίας, και ίσως το προχωρημένο της ηλικίας των εκεί εγκαταβιούντων είναι αιτίες για μια όχι ιδανική εικόνα. Μη χρησιμοποιείτε τόσο βαρύγδουπες φράσεις, ειδικά σε εποχές που ο κόσμος πεινά. Σκεφτείτε πως υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται στο μοναστήρι και από κει ζουν τις οικογένειές τους, υπάρχουν πολλοί που βοηθιούνται υλικά και πνευματικά.
Σίγουρα έχουν γίνει λάθη, ποιος δεν κάνει λάθη;
Απαιτείται η παρουσία νέων αδελφών. Δεν είναι εύκολο. Περίμενα τη συγκατάθεση αδελφού Μητροπολίτου στην μετακίνηση κληρικού του προς το Μοναστήρι της Παναγίας, να αναλάβει την ευθύνη μιάς και από εκεί ε ίχε ξεκινήσει ως μοναχός. Δυστυχώς η απάντηση ήταν αρνητική, και ήταν λογικό. Γνωρίζετε το πρόβλημα με τους νέους κληρικούς. Δεν είναι απλό το θέμα και οι βεβιασμένες κινήσεις ίσως είναι λάθος. Η Παναγία θα δώσει τις λύσεις που απαιτούνται.
– Ως γνωστόν ο νομός Ευρυτανίας αποτελείται από δεκάδες χωρια.Υπάρχουν χωριά που δεν υπάρχει μόνιμος Ιερέας; Αν ναι, πόσα ειναι αυτά και τι γίνεται με τον εκκλησιασμό των πιστών
– Φυσικά και υπάρχουν χωριά χωρίς ιερέα. Ένας ιερέας μπορεί να εξυπηρετεί τρία και τέσσερα χωριά, και οφείλω να πω πως οι ιερείς αυτών των περιοχών, όπως και οι δάσκαλοι είναι ήρωες. Το χειμώνα είναι μικρό το πρόβλημα. Πολλά χωριά αδειάζουν τελείως και άλλα μπορεί να έχουν ελάχιστες δεκάδες κατοίκων. Η δυσκολία αρχίζει από την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και κρατά ως τον Σεπτέμβριο. Αποκορύφωμα οι δύο μήνες του καλοκαιριού, Ιούλιος και Αύγουστος. Της Παναγίας όλα τα χωριά γεμίζουν με κόσμο. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι πιστοί μένουν αλειτούργητοι. Δυστυχώς είναι μια πικρή πραγματικότητα. Θα λειτουργηθούν βέβαια την προηγούμενη ή την επομένη της Εορτής, αλλά το παράπονό τους παραμένει.
– Λάβατε ίσως κάποιες πρωτοβουλίες που να αφορά τους νέους της Μητροπόλεως σας ;
Σίγουρα κάνουμε κάποιες κινήσεις μα συγχωρέστε με, νομίζω πως δεν χρειάζεται νά απαριθμούμε το τι κάνουμε. Η πορεία θα δείξει.
– Πως βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα ; Ανησυχείτε ; Το μήνυμα σας ;
Μεγάλο θέμα. Δεν μπορεί να περιοριστεί σε λίγες γραμμές. Ποιός δεν ανησυχεί! Δεν νομίζω να υπάρχει έστω και ένας που να έχει την ψευδαίσθηση πως όλα βαίνουν καλώς. Δε φταίνε μόνο οι διοικούντες το λαό. Το πρόβλημα είναι πως αρρώστησε και η βάση, ο απλός λαός. Αν είμαστε ειλικρινείς, θα παραδεχτούμε ότι αρρωστήσαμε και ‘μεις οι πιστοί. Δεν είμαστε το αλάτι της γης, η μικρή ζύμη, το λυχνάρι που θα φωτίσει. Ζούμε εγωκεντρικά, ατομοκεντρικά, όπως θέλετε πέστε το, σκεφτόμενοι πρωτίστως το εγώ μας. Δε λέω περισσότερα, συγχωρέστε με.
– Ορισμένοι Ιεράρχες βλέπουν πόντου εχθρούς . Μήπως τελικά είναι έτσι ή υπερβάλλουν ;
– Αν κάποιος βλέπει παντού εχθρούς κι όλους τους άλλους να σφάλλουν, τότε ο ίδιος σφάλλει. Δεν είναι δυνατόν να είναι αυτός ο μόνος σωστός. Λένε οι πατέρες πως μια από τις μεγαλύτερες παγίδες του ανθρώπου είναι το να εμπιστευτεί το λογισμό του. Ο προφήτης Ηλίας πίστευε πως ήταν «μόνος, μονότατος», μα ο Κύριος του απέδειξε πως δεν ίσχυε ο λογισμός του. Ανθρώπινο να διαφοροποιούμαστε σε κάποιες απόψεις, μα επικίνδυνο το να τις απολυτοποιούμε.
– Αναφορικά με τις σχέσεις Εκκλησίας κράτους τι βλέπετε να γίνετε ;
Δεν έχουμε καταλάβει πως όλα είναι ρευστά. Πότε στην ιστορία υπήρξε περίοδος πολλών δεκαετιών χωρίς αλλαγές; Διαβάστε κείμενα παλαιοτέρων δεκαετιών, να δείτε διαμαρτυρίες για παρεμβάσεις της πολιτείας στην Εκκλησία, σοβαρές νομοθετικές αλλαγές με κοινωνικό αντίκτυπο. Θα δείτε δηλώσεις φόβου και πανικού για το πού οδηγούν τον τόπο, την Εκκλησία! Αν εμείς είμαστε αυτοί του πρέπει να είμαστε, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ας κάνει ό,τι θέλει η πολιτεία. Αρκετά κράτησε αυτή η καραμέλα. Σκεφτείτε ένα παράδειγμα. Χρόνια ολόκληρα η εξωτερική μας πολιτική, στις σχέσεις της με τη γείτονα χώρα, εγκλωβίστηκε στο αν θα επαναλειτουργήσει ή όχι η Σχολή της Χάλκης. Σήμερα τα γεγονότα έχουν υποβαθμίσει το συγκεκριμένο αίτημα και σίγουρα χάσαμε σε άλλες διεκδικήσεις.
– Σεβασμιώτατε πως είναι η καθημερινότητα σας εδώ ; Ένας δεσπότης στα βουνά της Ευρυτανίας πως περνάει την ημέρα του ; Πέρα φυσικά από τις υποχρεώσεις του ως Ποιμενάρχης .
– Αργότερα δεν ξέρω πως θα ‘ναι η καθημερινότητα εδώ. Προς το παρόν δε μένει ελεύθερος χρόνος, μάλλον δεν επαρκεί ο υπάρχων για όσα πρέπει να γίνουν. Άρα την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα θα τη δώσω μετά από ένα ή ίσως δύο χρόνια.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας. Εύχομαι στους αναγνώστες σας υγεία κι όλα του Θεού τα καλά. Κι όπως τότε το πλήρωμα του χρόνου έφερε στη γη σαρκωμένο το Θεό Λόγο, έτσι και για όλους μας να ‘ρθει το προσωπικό πλήρωμα του χρόνου. Οι άθλιες συνθήκες της γήινης σπηλιάς, που δυστυχώς είναι η έκφραση των ψυχών μας, να γίνουν ουράνιες με ύμνους αγγέλων, φως και χάρη Θεού, ειρήνη, αγάπη, ταπείνωση και χαρά για όλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...