Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Βόμβες Γιάννη Σταμάτη για τον Δήμο Καρπενησίου: Έλλειμμα 5,5 εκ. ευρώ στο δήμο και ΟΧΙ στο Μουσείο Βελωτάς και στον Ισολογισμό του 2014

Διπλή ήταν η συνεδρίαση του Δ.Σ. Καρπενησίου που πραγματοποιήθηκε στις 26\09\2016. Παρόντες από την παράταξη της Α.Δ.Ε.Κ.Κ ήταν οι Δημ. Σύμβουλοι  Ι. Σταμάτης, Ι. Ίβρος, Ι. Μαντζιούτας, Π. Παπαδογούλας, Η. Κοντογιώργος και Ν. Τσώνης.
Η πρώτη ειδική συνεδρίαση αφορούσε την έγκριση του ισολογισμού αποτελεσμάτων της χρήσης του οικ. έτους 2014.
Σύμφωνα  με την έκθεση  ελέγχου του  ανεξάρτητου ορκωτού λογιστή  διατυπωνόταν  η  θέση για αυξημένο έλλειμμα  στον δήμο μας σε σχέση με τη χρήση του 2013.

 Συγκεκριμένα  εμφανίζονται ζημιές ύψους 5.477. 717,12 € για τη χρήση του 2014  σε σχέση με το έτος 2013 που οι ζημιές ανέρχονταν στο ποσό των 4.483.542,61 €. Επιπλέον τονιζόταν μεταξύ των άλλων ότι έπρεπε να έχουν καταγραφεί ως ζημιές ή πιθανές ζημιές, τουλάχιστον και  τρία ακόμη  ποσά 156.000, 450.000 και 80.000 €, που αφορούσαν  μη εισπράξιμα έσοδα, θα εμφάνιζαν  όμως  μεγαλύτερη τη ζημία στον ισολογισμό του έτους. Βασικές  αιτίες για το έλλειμμα  είναι  η μη τακτοποίηση  των οικονομικών της πρώην ΔΕΥΑΚ  και  η  μη είσπραξη  παλαιοτέρων απαιτήσεων. Η  αυξητική πορεία των  ζημιών και το δυσοίωνο μέλλον του δήμου  μάς οδήγησαν, αφού παραθέσαμε το σκεπτικό μας, στην θέση να μην ψηφίσουμε, ως   παράταξη τον  ισολογισμό.
Πριν αρχίσει  η συζήτηση των θεμάτων της  ημερήσιας  διάταξης  κάναμε αναφορά   και προτάσεις για θέματα της καθημερινότητας  καθώς και για δυσλειτουργίες που παρατηρούνται  εντός δήμου.

Ακολούθως συζητήθηκαν, ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και  τα πενήντα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Το 1ο θέμα αφορούσε την έγκριση τριών πρακτικών προηγούμενων συνεδριάσεων (Μαΐου-Ιουνίου-Αυγούστου) και διαμαρτυρηθήκαμε  για την μεγάλη καθυστέρηση  στο  να εισαχθούν προς έγκριση.
Το 7ο θέμα αφορούσε την αποδοχή της απόφασης ένταξης  του έργου «ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  Στερεάς Ελλάδας 2014-2020 . Το εν λόγω έργο προϋπολογισμού 640.000 €  αφορά την επισκευή  του  σπιτιού του  δολοφονημένου από τη «17 Νοέμβρη» το 1989, βουλευτή Π. Μπακογιάννη  στα Βελωτά  και την έκθεση  εντός  αυτού  προσωπικών του  αντικειμένων και του  έργου του.  Το κτίριο, που  κινδυνεύει  να καταρρεύσει,  παραχωρήθηκε από τους κληρονόμους του,  πριν λίγα χρόνια στον δήμο μας και  ο αρχικός  σχεδιασμός  προέβλεπε  να διαμορφωθεί σε  μουσείο. Ο αρχικός σχεδιασμός δεν πέτυχε. Η ένταξη του έργου ως «ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» σε ανάλογο  μέτρο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδος,  λόγω  του μικρού ποσού του προγράμματος  δεν επέτρεψε την ένταξη σε αυτό και άλλων  έργων ίδιας φύσεως, όπως του ιδρύματος Γεωργίου Καφαντάρη στην γενέτειρά του, την Ανατ. Φραγκίστα. Επίσης εξ αιτίας της έντονης παρουσίας  πολιτικών της  οικογένειας  στα κοινά,  υπάρχει  αρνητικός  σχολιασμός  για το θέμα τον τελευταίο  καιρό  και πέραν της  Ευρυτανίας . Ακόμη  σε προηγούμενη συνεδρίαση ζητήσαμε τον  κατάλογο των αντικειμένων που θα εκτεθούν, αλλά όπως ειπώθηκε δεν υπήρχε. Με αυτά τα δεδομένα  και σε αυτή την χρονική  περίοδο   επιφυλαχθήκαμε να στηρίξουμε   την  προς ένταξη  πρόταση, πιστεύοντας ότι  έτσι προστατεύεται καλύτερα  η μνήμη  του αδικοχαμένου Π. Μπακογιάννη.
  Το 10ο θέμα αφορούσε την  επαναψήφιση  λόγω ακύρωσης  προηγούμενης απόφασης του απολογισμού έτους 2015 της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ.  Δηλώσαμε και πάλι επιφύλαξη για τις δαπάνες που αφορούν αμοιβές αιρετών και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το 12ο θέμα αφορούσε τον καθορισμό  τελών ύδρευσης και αποχέτευσης  για το έτος 2017. Σύμφωνα με την εισήγηση με τα προτεινόμενα τέλη θα υπάρξει   είσπραξη του ποσού των  986.210,01 € . Στον  προγραμματισμό όμως των εξόδων που μας δόθηκε υπήρχε πρόβλεψη και  να καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας της  αντίστοιχης υπηρεσίας και  να υπάρξει  ανείσπρακτο ποσό ύψους 324.089,60 €. Η  δυνατότητα που μας δίνει το   ποσό  αυτό καθώς και η συνεχιζόμενη και μεγάλη για όλους μας οικονομική κρίση μας οδήγησαν να στηρίξουμε την πρόταση να υπάρξει  τουλάχιστον μείωση  20%  στα αντίστοιχα τέλη για το 2017, ως έμπρακτη στήριξη των δημοτών μας. Η πρόταση της δημοτικής αρχής για μείωση κατά 10% του παγίου μόνο στην πόλη του Καρπενησίου, είναι περισσότερο επικοινωνιακό «τρύκ»  χωρίς  ιδιαίτερη ουσία. Η δική μας   πρότασή  παρά τον ρεαλισμό  της,  δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία.
Το 13ο θέμα αφορούσε τον καθορισμό των τελών καθαριότητας και φωτισμού. Και εδώ προτάθηκε να υπάρξει  μείωση τουλάχιστον  κατά 10%. Με την χρήση  οικονομικών λαμπών  LED  και ηλιακών φωτιστικών, για τον φωτισμό των κοινοχρήστων χώρων, καθώς και τον περιορισμό των  σπαταλών,  υπάρχει αυτή  η δυνατότητα. Και εδώ  δεν πείσαμε την πλειοψηφία.
Το 14ο θέμα  αφορούσε τον καθορισμό των τελών για τα νεκροταφεία.  Η πρότασή μας για μείωση των τελών κατά 10% έγινε αποδεκτή και ψηφίστηκε ομόφωνα.
Το 17ο θέμα αφορούσε τον καθορισμό των τελών διαφήμισης. Προτείναμε την μείωση των τελών  αλλά και τον  αυστηρό έλεγχο και είσπραξη. Η  πρότασή μας  δεν υιοθετήθηκε.
Στο 18ο θέμα που αφορούσε τον καθορισμό των  τελών Αστικής και Δημοτικής Συγκοινωνίας επιμείναμε να εκτελούνται τακτικά και καθημερινά δρομολόγια του αστικού προς το συγκρότημα 2 των εργατικών κατοικιών.
Με πρόταση του αρμόδιου αντιδημάρχου αναβλήθηκε το 28ο θέμα που αφορούσε καθορισμό θέσεων  στάθμευσης για ΑΜΕΑ.
Το 32ο θέμα αφορούσε την έγκριση δαπάνης διά την έλευση και μελέτη από το ΙΓΜΕ γεωλογικών προβλημάτων στην Τ.Κ.Κορυσχάδων. Ζητήσαμε να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος  και  στην περιοχή  κάτωθεν της δεξαμενής ύδρευσης που υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα και  διαμαρτυρίες.

Καρπενήσι  26\09\2016.
Γιάννης  Σταμάτης.
Επικεφαλής  Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καρπενησίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...