Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ «ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ» Παζάρια και Ανταμώματα

Αγαπητοί συμπατριώτες

Η Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων (ΟΕΣ) αποφάσισε εφέτος να πραγματοποιήσει το ετήσιο Αντάμωμά της στην τοποθεσία «Λαχανόκηπος» του Δ.Δ. Τριποτάμου του πρώην Δήμου Φραγκίστας, στις 20 Αυγούστου ημέρα Σάββατο γεγονός που μας προκάλεσε έκπληξη η ημερομηνία η οποία επιλέχθηκε.
Τι έχει η 20η Αυγούστου και πού εδράζεται η ένστασή μας


H απόφαση αυτή έρχεται σε ευθεία  αντίθεση με προγενέστερη απόφαση του Δ.Σ. της ΟΕΣ του έτους 2002 που διευκρίνιζε  να μην γίνεται το Πανευρυτανικό αντάμωμα το μήνα Αύγουστο,  αλλά τον Ιούλιο, ημέρα  Κυριακή καθώς οι εκδηλώσεις των συλλόγων και των χωριών πραγματοποιούνται κυρίως τον Αύγουστο και δεν είναι ορθό να συμπίπτουν με το αντάμωμα της ΟΕΣ. Η ορθή απόφαση τότε της ΟΕΣ προέκυψε μετά και από έγγραφες αντιδράσεις ημών και  άλλων συλλόγων και φορέων, που έχουν δημοσιοποιηθεί στο τύπο.
 Ως Ευρυτάνες  και Ανατολικοφραγιστιανοί, εκτιμούμε ότι η επιλογή αυτής της ημερομηνίας από την ΟΕΣ, τουλάχιστον αποδεικνύει ότι κάποιοι αγνοούν στοιχειώδη πράγματα της ευρυτανικής ιστορίας και λησμονούν πολύ εύκολα τους παραδοσιακούς  θεσμούς .
Γιατί αποτελεί πρόκληση  απέναντι στην ιστορία της Ευρυτανίας η σύμπτωση των δυο Ανταμωμάτων με διαφορά μιας ημέρας, αυτού της Ομοσπονδίας στο «Λαχανόκηπο» Τριποτάμου  και του άλλου, του ιστορικού στη Σωτήρα, καθ’ όσον το Παζάρι της Σωτήρας, ήταν και είναι ένα άτυπο Αντάμωμα.
 Στις 17,18 και 19η Αυγούστου,  εδώ και πολλές δεκαετίες έχει καθιερωθεί ως περίοδος διεξαγωγής μιας εκ των μεγαλύτερων εμποροπανηγύρεων (παζάρι) της Κεντρικής Ελλάδας και σαφώς η μεγαλύτερη της Ευρυτανίας στην ιστορική Σωτήρα της Ανατολικής Φραγκίστας.
Το παζάρι της Σωτήρας  πήρε το όνομά του από τη Σωτήρα (την εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος) στην ομώνυμη τοποθεσία στην Ανατολική Φραγκίστα, στην καρδιά της Ευρυτανίας.
Το σημείο αυτό δεν είχε επιλεχθεί τυχαία και η λειτουργία του ανάγεται σε πολύ μακρινούς στο παρελθόν χρόνους, και αποτελούσε σταθμό για όσους πήγαιναν από την Αιτωλία προς τη Θεσσαλία ή από την Ευρυτανία προς τα Άγραφα και το Βάλτο μέσω των  δρόμων και μονοπατιών εκείνης της εποχής.
Εκεί πήγαιναν να πουλήσουν τα αγροκτηνοτροφικά τους προϊόνταόλοι οι Ευρυτάνες και νομάδες κτηνοτρόφων των Αγράφων, να γλεντήσουν και να κλείσουν δουλειές.
Το παζάρι της Σωτήρας διατηρεί και σήμερα  εντούτοις κάτι από την παλιά του αίσθηση και για τούτο προσελκύει πολύ κόσμο από την Ευρυτανία και τις γύρω περιοχές  και όσοι αναζητούν σημάδια από την παλιά εποχή.
Το παζάρι πέραν των άλλων λειτουργεί κάτω από τα δροσερά πλατάνια και τα πλούσια νερά  ως χώρος ανταμώματος και φυσικά διαλόγου για τοπικά και ευρύτερα ζητήματα που μας απασχολούν.
Όπως και να έχει, πολλοί Ευρυτάνες που δεν λησμονούν τόσο εύκολα και δεν παγιδεύονται από τις λαμπρές εκφράσεις των νέων καιρών, επιμένουν κάθε χρόνο στη διεξαγωγή του και το συντηρούν όπως μπορούν, έστω και με την παρουσία τους και φυσικά περιμένουν – όπως γινόταν κάθε χρόνο – και κάποιους συμπατριώτες τους να έρθουν και να μοιραστούν μαζί τους τη χαρά του παραδοσιακού ανταμώματος στο Παζάρι της Σωτήρας, ένα πολιτιστικό γεγονός που πρέπει να στηρίζεται  και να προβάλεται και από την τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα το  Δήμο Αγράφων
Εμείς οι Ανατολικοφραγκιστιανοί θέλουμε το Παζάρι να είναι ένα πραγματικό Παζάρι, έτσι όπως το παραλάβαμε από τους προγόνους μας και το Αντάμωμα της ΟΕΣ να είναι ένα πραγματικό Αντάμωμα των Απανταχού Ευρυτάνων.
Σημειώνουμε ότι πολλές φορές προτάθηκε να γίνεται το Αντάμωμα της ΟΕΣ στη Σωτήρα και να καθιερωθεί ως μόνιμος τόπος του Ανταμώματος, ειδικά για λόγους γεωγραφικούς, πρακτικούς και ιστορικούς  αλλά δεν προχώρησε η ιδέα παρότι έχει ένθερμους υποστηρικτές. Πρέπει να αναφερθεί επίσης, ότι όσες φορές έγινε το Αντάμωμα της ΟΕΣ στη Σωτήρα, ο Σύλλογός μας στάθηκε αρωγός στις εκδηλώσεις του. Βέβαια, ούτε κατά διάνοια δεν θα μπορούσαμε να αποδεχτούμε την πραγματοποίηση του Ανταμώματος ταυτόχρονα με το Παζάρι στη Σωτήρα.
Αυτό που μας στενοχωρεί είναι ότι δε μπορούν να συμβαίνουν με διαφορά μιάς ημέρας δυο μεγάλες συναντήσεις για την Ευρυτανία. Το δικαίωμα της ένστασης, ως παλιότερο και ιδιαίτερα χειμαζόμενο, άρα και με μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας το έχει το Παζάρι της Σωτήρος.
Η ΟΕΣ, θα μπορούσε να οργανώσει   μια άλλη Κυριακή  το Αντάμωμα, έτσι ώστε να μην δημιουργείται  σύγχυση του Ανταμώματος  της ΟΕΣ  με το παραδοσιακό Παζάρι της Ευρυτανίας στην Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας.
Μπορεί να αλλάζουν όλα αλλά το παζάρι της Σωτήρας δεν χάνει ποτέ το νόημά του και το σημαντικότερο, η οικονομική κρίση και η ανέχεια του κόσμου, το κάνει πάλι σημαντικό και απαραίτητο για την ζωή του τόπου (όπως γράφηκε στον ημερήσιο και ευρυτανικό τύπο από έγκριτο δημοσιογράφο) .
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων, άλλη χρονιά,- καθότι φέτος τίποτα δεν αλλαζει,καθότι όλα εχουν παρει τον δρόμο τους-να δει το ζήτημα και βέβαια λάβει εκείνες τις αποφάσεις που να συνθέτουν και να μην δημιουργούν προβλήματα. Ελπίζουμε ότι θα διορθώσουν τη λάθος απόφαση στο μέλλον και δεν θα χρειαστει να επανέλθουμε.Πάντως από την πλευρά μας, στηριζουμε την σχετική διοργάνωση και καλουμε ολους τους συγχωριανους μας που θα βρεθούν εκεινες τις ημέρες στο χωριο ,μαζικά να βρεθούν στον ετσι και αλλοιώς ομορφο τόπο της Τατάρνας,που μας συνδέουν ανέκαθεν δεσμοι φιλίας ,να ανταμωθούμε,να γλεντήσουμε και βεβαια να χαρούμε.
Αθήνα, Ιούλιος 2016

Με τιμή
 Ο Πρόεδρος του συλλόγου
Κώστας Γ. Κουτσιούμπας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...